05 svibnja 2020

Rad od doma – izazov i za želudac

Svakodnevno radimo od kuće, a potom u večernjim satima vrijeme provodimo uz elektroničke medije. Intenzivna uporaba digitalnih medija tijekom rada i u slobodno vrijeme može opteretiti naš organizam i poremetiti osjetljive probavne procese. Kako biste se osjećali bolje, mogu vam pomoći savjeti u stvaranju novih navika za uspješan rad od kuće, uz istovremeno čuvanje zdravlja. Kod probavnih poteškoća kao što su bolovi u želucu, nadutost, stezanje u želucu, žgaravica ili mučnina za vas je tu Iberogast®, koji sadrži snagu ekstrakata devet ljekovih biljaka.

 

Stres uslijed školovanja djece od kuće i rada od kuće u kombinaciji s nedostatkom kretanja može uzrokovati probavne poteškoće. Pročitajte nekoliko savjeta o tome kako si možete pomoći.

 

Rad od kuće, online škola i elektronski mediji olakšavaju život u vrijeme kada je za sve nas sigurnije da boravimo doma. No, kao što pokazuju studije, višesatno provođenje vremena ispred ekrana predstavlja i rizike za zdravlje. Stres1, nedovoljno kretanje2 i nezdrave prehrambene navike3 mogu potaknuti probavne smetnje, pogotovo kod osjetljivih ljudi. Sada je prilika da si pomognemo i u svakodnevni život uvedemo nova pravila tj. steknemo nove navike i spriječimo bolove u trbuhu, nadutost, žgaravicu, mučninu i druge probavne tegobe.

 


 

Što je pred ekranom potrebno našem želucu

 

Lako probavljiv doručak

Važna je prava kombinacija: Vlakna iz žitarica i voće te visokokvalitetne bjelančevine osnova su dobrog i zdravog početka dana. Umjesto kruha s marmeladom ili kobasica, za doručak možete iskušati prehrambeni trend iz 2019., tzv. proteinske mješavine – noću namakane zobene pahuljice sa svježim sirom, obogaćene oraščićima, sjemenkama, medom i/ili začinima osiguravaju snažan doručak koji možete pripremiti u brojnim zanimljivim varijantama. Čaša tople vode također pospješuje probavu.

 

 

Ustanite tijekom rada

Kratka pauza za vrijeme rada od kuće nije potrebna samo radi odlaska na WC ili pripreme šalice kave. Za zdravlje probavnog sustava također je važno da ne ostanete cijeli dan u sjedećem položaju. U suprotnome se za to vrijeme u crijevima nakupljaju plinovi koji mogu dovesti do bolne nadutosti.

 

Svijest o prehrani

Radeći od kuće ljudi često posežu za nezdravim, gotovim obrocima ili grickalicama koje konzumiraju tijekom rada pred ekranom. Zbog brojnih grickalica također često zaborave na redovne obroke. Takva prehrana ne uzrokuje samo višak kilograma, nego i opterećuje želudac i crijeva. Posljedice su nadutost, žgaravica ili osjećaj punoće. Savjet: uzmite pauzu za ručak, čak i ako je kratka, svjesno se udaljite od računala i priuštite si uravnotežen obrok s kvalitetnim namirnicama. Ako je moguće, i u kućnom uredu je potrebno izbjegavati gotove obroke ili konzervirane namirnice te dati prednost svježoj hrani i obrocima pripremljenima kod kuće.

 

Redovne pauze

Kratke pauze snižavaju razinu stresa i osiguravaju da radna opterećenja ne utječu na želudac. Ako si uzmete nekoliko minuta i pogledate van, možete si omogućiti i postizanje bolje koncentracije.

 

Ograničite vrijeme pred ekranom

Ako kod kuće dugo radite, večenje sate nemojte također providiti pred ekranom. Učinite nešto dobro za svoje zdravlje i provedite večer s partnerom ili čitajte knjigu umjesto gledanja Netflixa. To usporava tempo i doprinosi zdravlju želuca.

 

Za kućni ured i kućnu ljekarnu: Iberogast®

U slučaju da zbog stresa dođe do poremećene ravnoteže u želucu, u tome može pomoći kombinacija ekstrakata devet ljekovitih biljaka koje će brzo pomoći da se osjećate bolje, kao i vašoj učinkovitosti. Lijek Iberogast® nježno i učinkovito sprječava funkcionalne poteškoće ili poteškoće povezane s motilitetom kao što su bolovi, grčevi, nadutost, mučnina i žgaravica. Ovaj biljni pripravak već 60 godina pomaže u brojnim svakodnevnim i neuobičajenim situacijama te je neizostavan dio svake kućne ljekarne. Iberogast® je prikladan i za djecu stariju od šest godina te je pouzdan partner svih članova obitelji.

 

 

O lijeku Iberogast®

Iberogast je provjereni biljni lijek djelotvoran kod brojnih probavnih poteškoća i funkcionalnih poremećaja povezanih s probavnim smetnjama, kao što su želučane smetnje i sindrom iritabilnog crijeva. Njegova jedinstvena kombinacija sastoji se od devet ljekovitih biljaka kao što je Iberis amara (gorka ognjica) koje međusobnim djelovanjem i nadopunjavanjem brzo i učinkovito olakšavaju probavne simptome kao što su bolovi u želucu, grčevi, vjetrovi, nadutost, žgaravica i mučnina. Lijek Iberogast® se uzima triput na dan po 20 kapljica (doza za odrasle) u malo tekućine , prije ili tijekom obroka. Učinkovitost i podnošenje lijeka Iberogast® u brojnim je istraživanjima ispitano na više od 50,000 pacijenata, što ga čini jednim od najispitivanijih biljnih lijekova na svijetu.

Izvori:

  1. https://www.aokbv.de/imperia/md/aokbv/presse/pressemitteilungen/archiv/fzr2019_pressemitteilung.pdf, zadnje posjećeno u ožujku 2020.
  2. https://t3n.de/news/aktiv-homeoffice-bleibst-fit-1262754/, zadnje posjećeno u ožujku 2020.
  3. https://www.onmeda.de/coronaviren/coronavirus-stressessen.html, zadnje posjećeno u ožujku 2020.
  4. Uputa o Iijeku Iberogast, oralne kapi, svibanj 2019.