06 travnja 2017

Bayer, CROCPA i Agronomski fakultet na radionici za poticanje uporabe anti-drift mlaznica

Iako su u Europi anti-drift mlaznice već godinama u upotrebi, pretpostavlja se da ih u Hrvatskoj koristi manje od 10% poljoprivrednika. Udruga CROCPA uz Bayer i Agronomski fakultet u Šašinovečkom lugu demostrirali su zašto ih treba koristiti.

Poznato je kako je za dobar prinos u proizvodnji hrane nužno koristiti pesticide radi zaštite biljaka od parazita i nametnika. No, iako ih želimo koristiti što manje, u isto bismo vrijeme voljeli da je prinos što veći.

Kako to postići demostrirala je 24. ožujka CROCPA (Udruga proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja Republike Hrvatske) u suradnji s Agronomskim fakultetom na pokušalištu u Šašinovečkom lugu. Cilj radionice nije bio samo poticanje poljoprivrednika na uporabu anti-drift mlaznica, nego i podizanje svijesti o prednostima koje nova tehnologija unosi u proizvodnju hrane.

Radionici su prisustvovali članovi udruge CROCPA, predstavnici fakulteta, studenti, savjetodavne službe, kao i sami poljoprivrednici, a sudjelovala je i izvršna direktorica udruge CROCPA Irena Brajević, te generalni direktor Bayera Hrvatska i direktor odjela Crop Science za Alpe Adria regiju Richard Bryce, koji već neko vrijeme surađuju na području unaprjeđenja poljoprivrede u Hrvatskoj.

„Većina ljudi ni ne zna za koristi anti-drift mlaznica i nadamo se da ćemo ovakvim radionicama doprijeti do što većeg broja ljudi“ – izjavila je Irena.

Anti-drift mlaznice u Europi se koriste već neko vrijeme upravo zato što sprječavaju stvaranje maglice prilikom raspršivanja pesticida koja, s jedne strane, uzrokuje veće gubitke sredstva i njegovog raspršivanja u zrak, a s druge strane stvara veći rizik od njegova udisanja.

Mlaznice koje poljoprivrednici koriste u Hrvatskoj dobrim je dijelom zastarjela tehnologija. No, da ima mjesta za moderniziranje pokazuje činjenica da, iako hrvatski poljoprivrednici uglavnom nisu upoznati s dobrobiti anti-drift mlaznica, oni koji imaju iskustva s njima jako su zadovoljni. Jedna tvrtka je prije nekoliko godina zajedno sa sredstvima za zaštitu bilja poljoprivrednicima podijelila i anti-drift mlaznice . Nakon što su poljoprivrednici isprobali kako rade i sami su ih počeli kupovati.

Korisnost anti-drift mlaznica je u tome što one usmjereno apliciraju sredstvo prema biljci i tako spječavaju da se ono rasprši u zrak i stvara maglicu. Ovakvom distribucijom troši se manje sredstva i ono se znatno manje širi u okoliš. Anti-drift mlaznice razlikuju se od standardnih po posebnom obliku komore mlaznice, što omogućava bolju raspodjelu kapljica.

Različita pokrivenost sredstvom ovisi o tlaku i veličini kapljice. Primjenom anti-drift mlaznica smanjuje se zanošenje kapljica, a pokrivenost zaštitnim sredstvom je precizna.

Različita pokrivenost sredstvom ovisi o tlaku i veličini kapljice. Primjenom anti-drift mlaznica smanjuje se zanošenje kapljica, a pokrivenost zaštitnim sredstvom je precizna.

 

 Bayer pozdravlja ovakav događaj u Hrvatskoj, a s CROPCA-om surađuje na nekoliko projekata za održivu uporabu pesticida.

Broj poljoprivrednih proizvođača koji koriste anti-drift mlaznice u Hrvatskoj nije velik, te bi upravo zato kroz različite edukacije i predavanja još više trebalo isticati prednosti njihove primjene.

Tijekom 2017. godine CROCPA je najavila održati još radionica sa zanimljivim stručnim temama iz područja zaštite bilja. Njihove aktivnosti možete pratiti na stranici http://crocpa.hr/.